Kimmo Vehkalahti on soveltava datatieteilijä ja tilastotaiteilija, joka on onnistunut tekemään tilastotieteestä käytännönläheisyyden kautta yhden kiinnostavimmista kursseista Helsingin Yliopistolla. Hän kerää jatkuvasti vahvasti positiivista palautetta kuulijoiltaan ja hänet nimettiin City-lehdessä kaupungin parhaaksi opettajaksi.
Uusi opetustapa teki tilastotieteestä suositun
Käytännönläheinen sisältö, läsnäolopakosta luopuminen ja viikottaisten välitehtävien tekeminen omalla koneella ovat osa muutoksista, joita Kimmo toi mukanaan tilastotieteen peruskurssiin. “Tärkeintä on, että opiskelijat osaavat perusasiat kunnolla ja pystyvät tekemään oikeasti hyödyllisiä tutkimuksia. Kurssilla pohditaan, mitä keskiarvo tarkoittaa, missä yhteydessä sen käyttö on järkevää, miten sitä pitäisi yrittää tulkita, miksi se toisinaan on hyödytön ja silti usein esillä” kertoo Vehkalahti. “Tuoreutan tekemääni luentorunkoa aina ajankohtaisilla asioilla. Sekin sopii, että opiskelijoiden kysymykset vievät kurssia yllättäviin suuntiin. Laskukaavoja en juuri opeta, sillä tietokoneethan hoitavat laskemisen nykyisin.”
Kimmo Vehkalahti on myös Suomen ensimmäisen, kaikille avoimen tilastotieteen MOOCin (http://mooc.helsinki.fi) pystyttäjä, ohessa kurssin esittelyvideo.
Tilastotieteilijänä näen joka puolella sanallista ja numeerista dataa. Pidän tilastollista ajattelua ja tilastojen lukutaitoa kansalaistaitona.
Tilastotiedettä ilman kaavoja
Oman innostuksen välittyminen opiskelijoille nousee tärkeänä tekijänä saaduissa palautteissa. Uusi haaste oli saada tuota innostusta välitettyä “Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät” -kirjan lukijoille, mikä lopulta tuntui onnistuvan yllättävän hyvin. “Kirjani on tilastotieteen oppikirjaksi poikkeuksellinen, koska siinä ei ole yhtäkään matemaattista kaavaa. Se oli tietoinen valintani; ei menetelmäkurssien opetuksenikaan ole perustunut kaavoihin.” Teoksessa korostuu käytäntö: miten näitä asioita oikeasti tehdään, mitä kannattaa tietää ja mitä on kulloinkin järkevää olettaa. Selkeä lähestymistapa, konkreettiset esimerkit ja kuvat auttavat ymmärtämään monesti vaikeiksi koettuja asioita uudella, tuoreella tavalla.
Tällä hetkellä Kimmo Vehkalahti työstää uutta oppikirjaa, jonka julkaisu on ajankohtainen vuoden 2019 alkupuolella: Multivariate Analysis for the Behavioral Sciences (ca. 400 pp., co-authored with Brian S. Everitt, King’s College). Kirjan datat ym. vapaasti saatava materiaali: MABS GitLab repository
Jos sä luulit vielä, et tilastotiede on kuivaa, niin sul on väärät tiedot, tuu päivittään!
Kimmo VehkalahtiKimmo puhuu laaja-alaisesti eri aiheista, kuten big data, tekoäly ja koneäly. Ota yhteyttä ja keskustele, kuinka Kimmo voi sparrata ja tuoda uusia näkökulmia ja sisältöä tilaisuuteenne.
PUHEENAIHE-EHDOTUKSIA
Tilastollinen lukutaito – syvällisen ymmärryksen perusta
Uusia näkökulmia ja yllättäviä asiayhteyksiä aktiivisella datan hyödyntämisellä
Hyvä, asiantunteva ja innostava ote – olisi voinut kuunnella pidempäänkin!
Loistava ’pedagogi’, on ilahduttavaa kuunnella luennoitsijaa, joka tietää, mistä puhuu ja siten, että sen ymmärtää.
#tilastotiede
#uusitapaopettaA
#BIG DATA
#datatieteilijä
#datalukutaito
#tilastotaide
Julkaisut
- Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät (Finn Lectura)
Tutustu lisää
- Tilastollinen lukutaito – syvällisen ymmärryksen perusta (Tilastokeskuksen blogi, vieraskynä)
- Massakurssin mestari ei häiriinny somea selaavista opiskelijoista (HS 2015)
- Julkisten vierailuluentojen aiheita
- Tieteellisiä esitelmiä
- 50 parasta: Paras opettaja – Kimmo Vehkalahti (City-lehti 2010)
- University of Helsinki, Kimmo Vehkalahti
Tutustu lisää
- Tieteellinen totuus tavoitetaan tilastollisesti, “Miten data puhuu?” (Avoin Yliopisto, Tiedekulma 2017, kesto 30 min)
- Introduction to Open Data Science
“Our era of data – larger than ever and complex like chaos – requires several skills from statisticians and other data scientists.” Uusimman MOOC-kurssin esittelyvideo, “We will all be Data Scientists.”